IRATA – den højeste internationale sikkerhedsstandard for arbejde i højden

IRATA (Industrial Rope Access Trade Association) er en global, non-profit klatreorganisation, der blev stiftet i Skotland i slut 80’erne med henblik på at skabe det højeste sikkerhedsniveau i verden inden for Rope Access.

 

Siden 2015 har RT9 været IRATA-certificeret medlemsvirksomhed, hvilket vil sige, at vi altid overholder denne standard, når vi udfører, uddanner og rådgiver i alle typer af Rope Access opgaver.

 

IRATA dækker hele verden og har mere end 450+ medlemsvirksomheder fra over 65 lande med regionale rådgivningskomitéer (Regional Advice Commitee). RT9 har været med til at grundlægge den Skandinaviske RAC, som hjælper med at opretholde den høje standard for Rope Access i hele Skandinavien. Det gør vi blandt andet ved at kommunikere med Arbejdstilsynet og dele ud af vores viden.

IRATA-teknikkere og IRATA-virksomheder

Vi er i RT9 stolte over at være blandt de eneste danske operative og IRATA træningsvirksomheder, og vi er glade for at følge og uddanne andre i den højeste internationale sikkerhedsstandard inden for arbejde i højden.

 

Du kan både være certificeret som IRATA-teknikere og IRATA-virksomhed. Forskellen på de to, er, at et teknikercertifikat gives til den udførende person, der udfører Rope Access-opgaver, hvor virksomheden udgør et komplet og implementeret sikkerhedssystem, der følger sikkerhedsmanualer og -procedurer.

 

Der findes tre typer af medlemsvirksomheder, de operative virksomheder, træningsvirksomhederne, og som RT9 der er begge dele.

 

De operative medlemsvirksomheder har implementeret et komplet sikkerhedssystem, og indrapporterer arbejdstimer og hændelser i reb til IRATA med henblik på udarbejdelse af statistikker, der løbende hjælper med at optimere sikkert arbejde i højden. Træningsvirksomheder er udover at være operative medlemsvirksomheder også certificerede til at uddanne IRATA-teknikere på Level 1, 2 og 3. Hos RT9 er vi både operativ- og træningsvirksomhed.

Dokumenteret international sikkerhedsstandard

Hvert år udfører IRATA den såkaldte Work And Safety Analysis (WASA), som tager udgangspunkt i alle medlemsvirksomheders indberettede timer og hændelser i reb. Ved årets afslutning udarbejdes en rapport, hvor der redegøres for den aktuelle sikkerhed for Rope Access som arbejdsmetode. Der anvendes bl.a. Safety Bulletins og IRATAS Audits.

 

Udover WASA udarbejder IRATA også ICOP (International Code of Practice) samt TACS (Training Assesment Certification Scheme).

 

Du kan læse mere om IRATA som organisation på hjemmesiden her.